Nordisk Byttedag – i Sverige

Den 18. April holdte vi Nordisk Byttedag sammen med Norge, Finland og Sverige. Der var i alt 127 byttemarkeder i forbindelse med Nordisk Byttedag, og vi gentager succesen d. 16. april 2016, hvor vi håber endnu flere byer har lyst til at være med.
Sverige har de seneste 5 år holdt tøjbyttedag i april og det var også dem, der stod for de 109 af byttemarkederne d. 18. april i år. Så jeg valgte at tage til Malmø for at prøve hvordan svenskerne holder deres tøjbyttemarkeder.

Byttemarkedet blev holdt  i Folkets Park i et stort telt og man kunne indlevere op til fem stykker tøj per person. Indleveringen startede allerede dagen før, og man kunne også afleverede et par timer om formiddagen før selve markedet åbnede kl. 13.15. Der kunne byttes dame og herretøj og en lille smule børnetøj. Jeg havde min søn med, og for indleveringen af vores 2 x 5 stykker tøj fik jeg 2 byttelapper, der tilsammen kunne udløse 10 stykker tøj.
Da klokken blev 13 åbnede byttemarkedet og jeg stillede mig i en lang kø. Da vi kom ind på bytteområdet var der et ordentligt leben. Tøjet blev løftet, kigget på, diskuteret og vurderet, og bordene blev hurtigt næsten tomme. Det lykkedes mig at finde et par skjorter til min mand, et par trøjer og 2 nederdele. Jeg holdt også holdt øje med om vores indleverede tøj fandt nye ejere, og så det hænge på bøjler i løbet af dagen, men det var taget, da jeg tog hjem.
Vi var inde i tøjbytteområdet i en halv time og gik så over til Lekesaks afdelingen, som var legetøjsbytte for børn. Her kom vi af med nogle ting og jeg valgte et tog til mit sovende barn, som blev meget glad for det, da han vågnede.
Det var sjovt at prøve det svenske koncept og jeg tænker at der som arrangør helt sikkert er lige så meget arbejde med at koordinere og stille op, som der er med de danske byttemarkeder, hvis ikke mere. Da man kan indlevere tøj dagen før, skal man afsætte flere timer til det som arrangør/frivillig. Til gengæld er det mit indtryk, at der er væsentlig mindre tøj tilbage, da det bygger på et system man bytter lige over med antal. Der er også folk i Danmark, der har efterspurgt muligheden for at bytte 1 til 1, så der kan man lade sig inspirere af de svenske byttemarkeder, som man kan læse mere om her.
Her er lidt billeder fra Tøjbytte i Malmø. Foto: Signe Elisabeth Sloth